Resepi Seri Kaya Telur Aka Pulut Sekaya Kelantan Asli Original Tradisional. Salam semua, saya nak kongsikan resepi kuih tradisional iaitu kuih tok aji serban kelantan aka kuih seri kaya aka pulut sekaya kelantan. Mudah dan simple sahaja cara buat pulut sekaya telur ni, saya pakai resepi pulut sekaya sukatan cawan.
Pulut Sekaya Sukatan Cawan |
Resepi Seri Kaya Telur Original Asli Sedap Mudah
1 ) BAHAN A
- Dua cawan beras pulut ( rendam selama satu hingga dua jam )
- Satu kotak kecil santan (200ml ) dan tambah air setengah cawan
- Satu sudu kecil garam
Cara Buat Pulut Sekaya
- Toskan beras pulut
- Masuk santan yang telah di campur air dan garam ke dalam lloyang
- Gaul sampai sebati
- Kukus hingga masak
- Setelah masak, tekan-tekan kan pulut biar padat.
2) BAHAN B
- Dua keping gula melaka
- Setengah cawan air
- Tujuh biji telur ayam
Cara Membuat Pulut Sekaya
Masak gula melaka dan air sampai hancur dan sejukkan. Setelah sejuk, whisk telur sekejap. Masuk air gula melaka. Apabila sudah sebati masuk kan dalam pulut dan kukus selama 45 minit atau sampai masak. Saya pakai saiz loyang 22cm. Selamat mencuba.
> Resepi Seri Kaya Terengganu Original Asli Tradisional
> Resepi Seri Kaya Terengganu Original Asli Tradisional
0 Comments