Resepi Bahulu Gulung Sukatan Cawan Mudah Sedap Lembut Simple Gebu. Cuti sekolah plus musim hujan memang wajib rumah saya ada makanan tambahan. Semalam dah pekena kek marble. Arini cuba buat bahulu gulung pulang. Memang seumur hidup belum pernah lagi buat kuih bahulu gulung. Tadi ingatkan jika tak jadi saya standby biskut tiger sama milo panas untuk anak-anak makan. Eh eh sekali jadi dengan jayanya. Seronok sangat. Saya kongsikan resepi bahulu gulung gebu sukatan cawan :

Resepi Bahulu Gulung Sukatan Cawan
Bahulu Gulung Sukatan Cawan


Resepi Bahulu Gulung Mudah Lembut Sedap Simple Gebu Sukatan Cawan


Resepi Bahulu Gulung Tradisional Sukatan Cawan
Bahulu Gulung Tradisional Sukatan Cawan


Bahan untuk resepi bahulu gulung.tradisional :

  1. Tiga biji telur gred A
  2. Setengah cawan gula kastor
  3. Satu cawan tepung gandum
  4. Dua sudu tepung jagung
  5. Dua sudu susu tepung (ambik susu anak)
  6. Tiga sudu butter dicairkan
Bahulu Gulung Recipe
Bahulu Gulung Resepi

Cara Buat Bahulu Gulung Sukatan Cawan


Resepi Bahulu Gulung Lembut Sukatan Cawan
Resepi Bahulu Gulung Lembut


Cara membuat kuih bahulu gulung :

  1. Pukul telur dan gula hingga putih serta ringan.
  2. Masukkan tepung dan susu. Kaub balik hingga rata.
  3. Masukkan butter cair. Kaub balik.
  4. Lapik loyang guna kertas a4 (jangan letak apa-apa)
  5. Letak adunan nipis.
Bahulu Gulung Sukatan Cawan

Step akhir, bakar pada suhu 180 selama lima belas minit atau sampai masak bergantung kepada oven masing masing. Dah siap, sapu jem nenas atau nutela atau yang sewaktu dengannya dan gulung ketika masih panas. Setel. Cara membuat kuih bahulu gulung mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.