Resepi Bingka Jagung Sukatan Cawan Mudah Sedap Simple. Siapa yang pernah makan mesti tau kenikmatan kuih bingka jagung aka kuih bengkang jagung atau sesetengah orang panggil kuih bakar jagung yang sedap serta lemak manis berkrim. Makan sikit sikit mana cukup, ketagih tau. Jom saya kongsikan resepi bingka jagung sukatan cawan yang simple dan sedap serta yang paling penting guna blender je tau.

Bingka Jagung Sukatan Cawan
Bingka Jagung Bakar


Resepi Bengkang Jagung Bakar Sukatan Cawan Mudah Sedap

Bahan untuk resepi bengkang jagung sukatan cawan :

  1. Setongkol jagung ( blend bersama satu per empat cawan air )
  2. Jika takde buah jagung beli jagung dalam tin (sweet corn).  Guna separuh tin.
  3. Satu, tiga per empat cawan tepung gandum
  4. Satu per empat cawan tepung kastard
  5. Satu cawan gula
  6. Satu cawan santan pekat
  7. Dua cawan air
  8. Dua biji telur
  9. Dua sudu besar majerin cair cap pelangi
  10. Garam secubit
  11. Perisa jagung sikit.


Cara Buat Bingka Jagung

Cara buat kuih bingka jagung :
  1. Blend semua diatas sampai sebati
  2. Tuang adunan ke dalam loyang
  3. Tabur bijan pada permukaan adunan


Step akhir, bakar pada suhu 180 guna api bawah selama satu jam atau sampai masak bergantung kepada oven masing-masing. Kemudian, tukar api atas pula dalam sepuluh minit untuk garingkan bahagian atas. Bila dah sejuk baru potong. Cara membuat kue bingka jagung mudah je kan, selamat mencuba semua.

> Resepi Bingka Ubi Kayu Sukatan Cawan Sedap Mudah