Resepi Samosa Ikan Terengganu Asli Original Tradisional. Kuih samosa ikan terengganu memang paling sedap. Jom saya kongsikan resepi samosa sambal ikan terengganu yang mudah dan sedap. Saya belajar dari ibu mertua. Makan petang-petang cicah dengan sos keropok lekor nikmat tak terkata.

Resepi Samosa Ikan Terengganu Original
Resepi Samosa Ikan Terengganu

Resepi Samosa Ikan Terengganu Original Tradisional Asli

Untuk mendapatkan kulit samosa yang rapuh, rangup dan sedap, saya buat secara homemade. Saya guna resepi kulit samosa homemade yang dekat bawah :


Resepi Samosa Inti Sambal Ikan

Bahan untuk resepi samosa inti sambal ikan :

  1. Empat ekor ikan selayang
  2. Dua bawang besar (mayang)
  3. Seulas bawang putih (mayang)
  4. Satu sudu teh halba
  5. Sedikit santan


Cara Buat Inti Samosa Ikan

Cara cara membuat inti samosa ikan :

  1. Rebus ikan selayang, buang tulang. 
  2. Hancurkan ikan
  3. Kemudian, campur semua bahan. 


Akhir sekali, masak atas dapur sampai kering sepertimana cara nak buat serunding. Dah siap, masukkan inti sambal ikan ke dalam kulit samosa yang telah kita buat tadi dan goreng sampai masak. Cara nak buat samosa ikan terengganu mudah je kan, selamat mencuba.